Clampbooster – uudenlaista teknologiaa työstökoneiden kevyeen automatisointiin

Viime vuosina on puhuttu paljon työvoimapulasta myös konepaja-alalla, mikä on lisännyt konepajojen automatisointitarvetta entisestään. Robotin lisääminen sorveihin on verrattain helppoa, mutta koneistuskeskusten osalta merkittävä haaste automatisoinnissa on puute koneen pöytään tulevasta energiasta. Läheskään kaikissa koneistuskeskuksissa ei ole pneumatiikka- tai hydraulilinjoja ja niiden tuonti jälkeenpäin voi olla hyvin hankalaa.

Clampbooster-momenttivääntimen ansiosta yksi työvaihe jää kokonaan pois

Clampboosterin avulla edellä kuvattu ongelma saadaan ratkaistua yksinkertaisella tavalla. Clampbooster on robotin tarttujaan kiinnitettävä momenttiväännin, jonka ansiosta robotti kykenee operoimaan tavallista manuaalipuristinta samalla, kun vaihtaa kappaleen. Merkittävin etu moniin automaatioratkaisuihin on, että puristimia ei tarvitse ostaa kovin montaa. Yksikin riittää, jos kappaleiden kokoluokka pysyy vakiona. HWR:n 4-leukapakka esimerkiksi riittää todennäköisesti yksin kattamaan kaikki tai ainakin suurimman osan kiinnitystarpeista.

Automaatioratkaisuissa, joissa robotti vaihtaa koko puristimen, operaattorin tulee vaihtaa kappaleet itse puristimiin manuaalisesti, mikä sitoo työvoimaa edelleen. Clampboosterin avulla tämä työvaihe jää kokonaan pois ja robotti pystyy aidosti toimimaan itsenäisesti, kunhan kappaleet ovat paletilla. Nykyään toki on olemassa myös konenäköön perustuvia järjestelmiä, jolloin kappaleita ei tarvitse ennalta edes paletoida.

Käytännössä tämä laite kiinnitetään robotin tarttujaan esimerkiksi kuvan esittämällä tavalla. Sujuvan käytön kannalta samassa robottityökalussa tulee siis olla kaksoistarttuja ja Clampbooster. Puristimeen tai 4-leukapakkaan tulee porata pinnatapeille reiät, mutta esimerkiksi HWR:ltä voi tilata kiinnittimet jo valmiiksi pinnoitettuina. Pinnatapit ovat välttämättömät, koska ne poistavat Clampboosterin robotille aiheuttamat vääntövoimat.  Tämä mahdollistaa hyvin pienelläkin robotilla mahdollisuuden käyttää Clampboosteria ja vääntää puristinta jopa 100 Nm:n kireyteen rasittamatta robottia.

Sovellusesimerkki Clampboosterin käytöstä. Saat myös kuvan Spreitzer-puristimet meiltä.

Clampboosterin tärkeimpiä teknisiä ominaisuuksia ovat:

  • Säädettävä kiristysmomentti 5–100 Nm
  • Hyvin tarkasti säädettävä puristimen avauspituus. Voi ohjelmoida montako kierrosta pyöritetään.
  • Avaus ja sulkeminen vain 5 sekuntia
  • Sähkötoiminen
  • Robottirajapinta analoginen/digitaalinen tai profinet
  • Mekaniikka huoltovapaa
  • Vääntiö helposti vaihdettavissa kullekin kiinnittimelle sopivaksi
  • Ulkomitat vain 120x100x100 mm
  • Paino vain 2kg

 

Pääset katsomaan Clampboosterin videoita ja ottamaan vinkit talteen Media-sivultamme. Mikäli kaipaat lisätietoa laitteesta, ota yhteyttä – myyjämme kertovat mielellään lisää. Tarvittaessa voit lukea lisää laitteesta Clampboosterin sivuilta.

Jos sinulla heräsi kysymyksiä tai haluat tutustua tuotteeseen tarkemmin, ole yhteydessä!

Aki Mäki
044 555 7300

aki.maki@stt.as

TILAA UUTISKIRJE

Liity uutiskirjelistallemme ja saat M5 -kierretapin veloituksetta muun tilauksen yhteydessä.
Pelkän kierretapin lähetyksestä veloitamme postikulut.

Jos olet jo uutiskirjeemme tilaaja,
saat kierretapin elokuussa joka tapauksessa.